Απ: ΓΗ : Προνομιακός πλανήτης ή ένας συνηθισμένος;;

Η αλήθεια είναι πως όποιο γκάλοπ κάνω (σε γνωστούς, στη δουλειά, οπουδήποτε) οι περισσότεροι νομίζουν πως το σύμπαν είναι άπειρο, το ίδιο κι εσύ.

Δεν με πειράζει βέβαια να σου γράψω λίγα ακόμα αλλά επαναλαμβάνω, το θέμα δεν αφορά έκθεση ιδεών. Είναι παγκοσμίως γνωστά τα νέα σε όσους ασχολούνται. Εντάξει, δεν ασχολείσαι προφανώς αλλά δεν καταλαβαίνω και γιατί το παλεύεις. Πολύ δε περισσότερο που αν είχες δίκιο και το σύμπαν ήταν άπειρο, τότε εξηγείται χωρίς Θεό και το ίδιο και η ζωή. Έχω την εντύπωση πως συζητάμε για να συζητάμε τώρα...

"1. Πρόκειται για εμπειρικό υπολογισμό που υπόκειται πάντα σε διόρθωση, όπως λ.χ. πρόσφατα με την χρήση γεγονότος βαρυτικών κυμάτων."

Τα βαρυτικά κύματα είναι τα απόνερα της μάζας στο χωροχρόνο. Κανένα από τα στοιχεία που συλλέγονται δεν αναιρούν κάτι στο "κλειδωμένο" ζήτημα.

Το θέμα της ηλικίας (άρα αρχής) του σύμπαντος έχει "κλειδώσει" ήδη από το 2003 (μετά από πολλές δεκαετίες ερευνών και θεωριών) με τη λεπτομερή μελέτη της ακτινοβολίας υποβάθρου από τον δορυφόρο WMPAP ο οποίος είναι διάδοχος του ήδη έχοντος φέρει αποτελέσματα COBE

Δεν θα γράψω κατεβατά εξηγήσεων τώρα, αν σε ενδιαφέρει μπορείς να διαβάσεις τα σχετικά στο σάιτ της NASA

https://wmap.gsfc.nasa.gov/universe/uni_age.html

Εκλαϊκευμένα θα βρεις και όσα χρειάζεται να ξέρεις και στο πολύ καλό και αξιόπιστο physics4u

http://physics4u.gr/blog/2016/04/17/το-σύμπαν-και-η-εξέλιξη-του-σύμφωνα-με-τ/

"2. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από μαθηματικούς υπολογισμούς που δίνουν την χρονική απόσταση από την (τελευταία) μεγάλη έκρηξη και μετά.

Αυτό δεν αποκλείει διόλου την ύπαρξη προηγούμενων απείρων κύκλων συστολής-διαστολής, άρα λαι το χρονικό άπειρο του σύμπαντος"

Ξέρεις τι γίνεται; Μάλλον γράφεις ότι θυμάσαι απ'την κοσμολογία της γ΄λυκείου προ δεκαετιών.

Η μορφή του σύμπαντος έχει επίσης οριστικά "κλειδώσει" εδώ και χρόνια. Το σύμπαν είναι ανοιχτό (επεκτεινόμενο) όχι κλειστό (παλλόμενο).

Αυτό έχει να κάνει με τη μέση ποσότητα μάζας στο χώρο. Αυτή έχει βρεθεί και το θέμα έχει κλείσει. Ο ρυθμός διαστολής του σύμπαντος είναι μεγαλύτερος από την εσωτερική του βαρυτική "ικανότητα" να το επιβραδύνει.

"Χμμ...

Χάνω πάσαν ιδέα με τον καθηγητή μου της Γεωμετρίας, που μου έλεγε πως η ημιευθεία τείνει στο άπειρο."

Αχ καλέ μου makrine φίλε.. Δεν πρέπει να ήσουν και του 20 σε αυτά.

Μια χαρά στα είπε ο καθηγητής σου. Η ημιευθεία (φανταστικό δεδομένο της γεωμετρίας) όντως τείνει στο άπειρο. Επειδή έχει όμως αρχή δεν είναι άπειρη αλλά υποσύνολο του απείρου. Γι'αυτό λέγεται ΗΜΙευθεία και δεν ταυτίζεται με την (άπειρη γεωμετρικά) έννοια της ευθείας.

Το σύμπαν λοιπόν έχει αρχή (έχει διαπιστωθεί η γέννησή του στο χρόνο) και το μέλλον του είναι σε ένα θερμικό θάνατο λόγω του "ανοικτού κοσμολογικού μοντέλου" και του β΄θερμοδυναμικού αξιώματος.

Δηλαδή έχει αρχή και τέλος συνεπώς δεν παρομοιάζεται ούτε με ευθεία ούτε με ημιευθεία αλλά με ένα κλειστό τρισδιάστατο σχήμα (τετραδιάστατο για την ακρίβεια).

Αυτά τα ολίγα.

Βέβαια τώρα αν θέλεις να επιμένεις πως το σύμπαν είναι άπειρο, δεν θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας.

Εδώ πιστεύουμε στον Θεό που δεν αποδεικνύεται επιστημονικά. Για τη δομή της δημιουργίας θα τα χαλάσουμε;

Κερνάω ελίτσες, αγγουράκι, ντομάτα, σαρδελίτσα και ουζάκι και άσε το σύμπαν να πηγαίνει όπως θέλει μετά.

:)

Προηγούμενο μήνυμα
Γράψτε απάντηση