Απ: Περί κατάστιχων...

Δεν πολυκατάλαβα τις έννοιες του χρόνου συγγραφής και τη σχέση τους με το περιεχόμενο.

Οι περισσότεροι αναγνώστες της Π.Δ. αναγνωρίζουν μια σχετική ομοιογένεια στα κείμενα σαν να γράφτηκαν δηλαδή από έναν άνθρωπο.

Ωστόσο όπως ίσως γνωρίζεις, η Π.Δ. αποτελείται από 37 βιβλία (ιουδαϊκός κανόνας) που γράφτηκαν από περισσότερους από 40 συγγραφείς σε διάστημα μεγαλύτερο των 1.000 ετών.

Οι περισσότεροι φαίνεται να ήταν σύγχρονοι των γεγονότων ενώ οι αναφορές που περιγράφουν βαθύ παρελθόν, είναι κυρίως αφηγηματικές παρά κριτικές.

Προφανώς γνωρίζεις επίσης πως η ένσταση των πολλών πως ο Θεός΄των Εβραίων ευνοεί τους Εβραίους επειδή έτσι κάθεται καλά στους ίδιους τους Εβραίους συγγραφείς είναι μάλλον λάθος καθώς οι πρακτικές και στάση του εβραϊκού λαού στην πλειοψηφία του και σε όλο το μήκος και πλάτος της διαδρομής τους, όχι απλά δεν ηρωοποιεί το έθνος τους αλλά μάλλον το ξεμπροστιάζει κυρίως για τις αλλεπάλληλες αποστατικές τάσεις και αποστασίες.

Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος η αναγωγή των εβραίων σε ιδανικό θεοσεβούμενο λαό της Π.Δ., διότι ουοσιαστικά ο μονοθεϊσμός τους (ΚΥΡΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΥ και Χριστιανισμού) παρέμεινε σταθερός μόνο μετά την τελική "σφαλιάρα" από τους Βαβυλώνιους και την κυριολεκτικά ουράνια βοήθεια από τους Πέρσες. Δηλαδή, μισή χιλιετία περίπου πριν τον Χριστό.

Τέλος θυμίζω ή ενημερώνω πως η αντιγραφή "ιερών κειμένων" στο βάθος χρόνου, δεν αλλοιώνει τα πρωτότυπα καθώς οι ίδιοι οι παπυρολόγοι σήμερα γνωρίζουν (και αποκαλύπτουν) πως οι αντιγραφείς ιερών κειμένων ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικοί ακριβώς λόγω του φόβου προς το θείο.

Δεν ξέρω βέβαια αν απαντώ στο μήνυμά σου αφού δεν ολοκλήρωσες και δεν είμαι και σίγουρος αν κατάλαβα τι θες να πεις...

Ε, κατιτίς σε προπέτεια έχω όσο να'ναι.

Προηγούμενο μήνυμα Επόμενο μήνυμα
Γράψτε απάντηση